nr-logo

Tidningen för miljöproffs

– Det vi förfasat oss över i år på Öland kommer sannolikt att bli normaltillståndet, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap.
– Det vi förfasat oss över i år på Öland kommer sannolikt att bli normaltillståndet, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap. FOTO: Stockholm Resilience Centre

”Två grader kommer ge enorma konsekvenser”

– Två graders temperaturökning är inget önskvärt mål – det är en planetär smärtgräns som kommer ge enorma sociala och ekonomiska konsekvenser.
Det säger klimatforskaren Johan Rockström.

  • Annons 1

Målet som sattes på FN:s klimatkonferens i Paris i fjol är en global temperaturökning på max två grader. I Skandinavien kommer det dock att innebära tre-fyra grader och ett helt annat klimat.

– Vi kommer då i princip att få det klimat södra Europa har nu med värmeböljor, torka och översvämningar som följd. Det vi förfasat oss över i år på Öland kommer då sannolikt att bli normaltillståndet. Och de delar av södra Europa som i dag är tätbefolkade riskerar att bli i stort sett obeboeliga, säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet till tidningen Aftonbladet.

Jordens medeltemperatur har redan ökat med en grad och på våra breddgrader med närmare två grader. I Sverige har till exempel medeltemperaturen i år legat 1,5 grad över det normala, och på vissa håll uppemot två grader över.

– Med temperaturökningen blir det tvärare kast mellan stora översvämningar och väldiga torrperioder som ger skogsbränder. I Sverige har vi redan nu varmare och torrare somrar, framför allt i södra delarna av landet, men än så länge ska vi vara väldigt tacksamma att vi har så regniga somrar, säger Johan Rockström.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.