nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Totalt deltog 1011 svenskar i åldrarna 18-79 år i undersökningen, som genomfördes på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. FOTO: WWF

Två av tre svenskar vill förbjuda engångsartiklar av plast

67 procent av befolkningen är positiv till att Sverige inför förbud mot engångsförpackningar av plast. Det visar en ny undersökning från Sifo.

  • Annons 1

– Det är glädjande att så många uppger att de är positiva till ett förbud. Det signalerar att man vill att Sverige tar sitt ansvar för att minska onödig plastkonsumtion och att svenskarna är villiga att ställa om till andra alternativ, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF och fortsätter:

– Om vi inte ska ha mer plast än fisk i haven framöver måste vi jobba på alla fronter för att minska plasten vid källan.

Vill förbjuda plastbestick

På frågan ”Skulle du ställa dig positiv eller negativ till ett svenskt förbud mot försäljning av engångsartiklar i plast (som plastglas, plastbestick etc.)?”, uppger 67 procent att de är positiva, varav 29 procent är mycket positiva.

Av de svarande uppger 21 procent att de är ganska eller mycket negativa till ett sådant förbud. 55 procent av svenskarna uppger också att de har minskat sin användning av engångsartiklar i plast, som bestick muggar och påsar. 

– 60 procent av allt skräp som årligen hamnar i haven är plast, som flaskor, engångsbestick och förpackningar. Vi har sett att politiska beslut ger effekt. Vi tycker det är dags att börja fasa ut engångsförpackningarna i plast, säger Inger Näslund, havsexpert på WWF.

Flera länder förbjuder plastartiklar

I augusti gick Costa Rica som första land i världen ut med ett förbud mot engångsförpackningar i plast. Tidigare har länder som Rwanda, Kenya, Bangladesh, Frankrike och Sydafrika förbjudit plastbärkassar.

Sverige införde ett informationskrav om plastens skadliga effekt på miljön på plastbärkassarna, en åtgärd som har minskat försäljningen av påsar kraftigt. 

Costa Rica förbjuder engångsförpackningar av plast

Kenya förbjuder plastpåsar – tillverkning ger fängelse

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.