nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Turkisk miljöprofil får alternativt Nobelpris

Den turkiska miljörörelsens förgrundsfigur Hayrettin Karaca tilldelas årets hederspris av Right Livelihood Foundation. Priset brukar kallas för det alternativa Nobelpriset.

  • Annons 1

Sedan 1980 delas Right Livelihood-priset ut till personer och organisationer som kämpar för social rättvisa, mänskliga rättigheter, miljö och fred.

I år är pristagarna doktor Sima Samar från Afghanistan, Gene Sharp från USA, världens främsta expert på icke-våld som motstånd och organisationen Campaign Against Arms Trade från Storbritannien. Hederspriset går till miljöprofilen Hayrettin Karaca från Turkiet.

Han ses som den turkiska miljörörelsens förgrundsfigur och har bidragit till att bevara mark- och naturområden i Turkiet. 1992 grundade han miljöorganisation TEMA, som idag verkar över hela landet.

– Hayrettin Karaca är en framgångsrik entreprenör, nu 90 år gammal och har blivit fadersfiguren för den turkiska miljörörelsen, säger Ole von Uexkull, direktör för Right Livelihood-stiftelsen till Sveriges Radio Ekot.

Priset delas ut den 7 december i Sveriges riksdag.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.