nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tunt klimatbud från Japan

  • Annons 1

Mitt under pågående förhandlingar om ett nytt internationellt klimatavtal i Bonn lämnar den japanska regeringen besked om att de siktar på att minska landets utsläpp av växthusgaser med 15 procent till 2020 jämfört med 2005 års nivåer, uppger Göteborgs Posten. Jämfört med 1990 års nivåer blir det en minskning med åtta procent. Det är endast två procentenheter med än vad Japan ska göra fram till 2012 enligt Kyotoavtalet.

Beskedet har mötts av massiv kritik. Japan är världens femte största utsläppsnation. Ett flertal utvecklingsländer har i Bonnföhandlingarna krävt att de rika industriländerna ska minska sina utsläpp med minst 40 procent till 2020, med utgångspunkt från 1990 års nivåer. EU har lovat minska sina utsläpp med 20 procent – 30 procent om övriga industriländer ställer upp på ett nytt klimatavtal.

Från den japanska industrin kommer också kritik – att den japanska regeringen lovat för mycket.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöstrategipriset – nu lite mindre cirkulärt

Vinnaren av Miljöstrategipriset får inte bara ära, diplom och blommor. En statyett av konstnären Helena Byström ingår också, nytt för i år är att det inte längre är ett vandringspris utan att statyetten stannar hos vinnaren. Detta gör den förstås lite mindre cirkulär – men den är fortfarande skapad av återvunnet material.

  • Annonskod Huvudspalten 4