nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tummen upp för rekordstort vindprojekt

Regeringen har gett Markbygden vind tillstånd att bygga 1 101 nya vindkraftverk i Piteå.

  • Annons 1

Regeringen säger ja till att låta upp till 1 101 vindkraftverk byggas. Totalt kommer vindkraftverken på Markbygdenområdet att kunna producera cirka 12 TWh el varje år.

– Markbygdenprojektet är utan motstycke det största vindkraftsprojektet som planeras i Sverige. När det förverkligas kan tillskottet av förnybar el komma att motsvara vad två miljoner villahushåll använder till hushållsel i Sverige årligen, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Rennäring knäckfråga

När länsstyrelsens miljöprövningsdelegation i Norrbotten godkände projektet i april 2009 var en av invändningarna att man måste analysera hur rennäringen i området påverkas av vindkraftsanläggningen. Regeringen konstaterar i ett pressmeddelande att rennäringen inte utgör ett hinder för att bygga. Dock ska utformning av vägar och placering av vindkraftverk ske i samråd med samebyar och länsstyrelsen.

Ärendet går nu tillbaka till miljöprövningsdelegationen som ska bestämma vissa detaljerade villkor som inte regeringen har beslutat om.

Markbygden vind ägs av Svevind Holding och tyska Enercon. Kostnaden för projektet beräknas till cirka 50 miljarder kronor.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4