nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tummen ner för byggbranschens sociala ansvar

Den svenska byggbranschen får underkänt när det gäller socialt ansvarstagande. Det visar en undersökning från Folksam.

  • Annons 1

I anslutning till arbetet med en guide över miljövänliga byggmaterial har Folksam undersökt hur byggföretagen arbetar med socialt ansvarstagande och hur miljömässiga krav i produktion följs.

60 procent av företagen, 47 stycken, svarar att de inte säljer varor med ursprung i låglöneländer.

– Det är antagligen en sanning med modifikation. En rimlig gissning är att flera företag köper via grossister i Europa och därmed inte känner till om dessa i sin tur köper insats- eller råvaror från låglöneländer, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.

Låga resultat

Av de 40 procent, 32 företag, som svarat att de har varor med ursprung i låglöneländer, får fyra företag godkänt slutresultat och 28 stycken underkänt. 13 av företagen har ännu inte påbörjat något etiskt inköpsarbete och flera av dem känner inte till var i landet produktionen är förlagd, en förutsättning för att ha kontroll.

Endast två av företagen har genomfört en analys av vilka risker det finns för miljö och sociala problem i produktionen men undersökningen visar också att fler företag ställer sociala krav än miljökrav. Dock bedöms bara tre företag ha fullgoda rutiner för uppföljning.

Undersökningen omfattar 79 företag, varav åtta valde att inte svara, och alla ingår i Folksams byggmiljöguide 2010.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.