nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tummen ned för EUs klimatpaket

EU är av med ledartröjan i den globala klimatfrågan och ett urvattnat klimatpaket har presterats. Reaktionerna är många och negativa sedan både EUs toppmöte i Bryssel och FNs klimatmöte i Poznan avslutades i fredags.

  • Annons 1

FNs chef Ban Ki-Moon efterlyste tidigare ett starkt ledarskap från EU i Poznan och samtidigt kämpade EUs ledare i Bryssel för att komma överens om ett klimatpaket.

EU-toppmötet avslutades med att presentera ett klimatpaket och i Poznan nådde man en överenskommelse om arbetsordningen till nästa klimatmöte där bland annat ett viktigt möte genomförs i Bonn i juni 2009. Dessutom kom man överens om att de fattigaste utvecklingsländerna ska få pengar till att anpassa sig till klimatförändringen genom en anpassningsfond. Och EU-parlamentikern Anders Wijkman (kd) är positiv till att flera utvecklingsländer tagit sig i kragen.

– Bland andra Mexico, Sydkorea och Kina pratar idag konkreta utsläppsminskningar. Det är väldigt positivt. Dock är det väldigt negativt att EU agerat så passivt under förhandlingarna i Poznan.

Negativa reaktioner

Och det är just EUs passivitet som har väckt reaktioner från många håll. Miljöpartiet de gröna anser att EU tagit av sig ledartröjan i de globala klimatförhandlingarna och Greenpeace anser att det är ett urvattnat klimatpaket som presenterats. Även EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s) anser att EU tappat ledarrollen och farten på klimatfrågorna i och med det presenterade klimatpaketet och att blickarna istället vänts mot USA.

– Det är fina mål i klimatpaketet, men samtidigt är det många länder som vill komma lindrigt undan i och med att den största delen av utsläppsminskningarna inte ska göras på hemmaplan.

De rättigheter som krävs för att få släppa ut växthusgaser ska också vara gratis i större utsträckning än vad EU-kommissionen föreslagit. Anders Wijkman pekade på att man gjort stora uppoffringar för Polen men också att Tyskland och Italien har varit svåra att förhandla med.

– Det finns tillfällen då inget avtal är bättre än ett avtal.

EU-parlamentet ska rösta igenom energi- och klimatpaketet onsdag den 17 december.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4