nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Tummen ned för EUs klimatpaket

EU är av med ledartröjan i den globala klimatfrågan och ett urvattnat klimatpaket har presterats. Reaktionerna är många och negativa sedan både EUs toppmöte i Bryssel och FNs klimatmöte i Poznan avslutades i fredags.

  • Annons 1

FNs chef Ban Ki-Moon efterlyste tidigare ett starkt ledarskap från EU i Poznan och samtidigt kämpade EUs ledare i Bryssel för att komma överens om ett klimatpaket.

EU-toppmötet avslutades med att presentera ett klimatpaket och i Poznan nådde man en överenskommelse om arbetsordningen till nästa klimatmöte där bland annat ett viktigt möte genomförs i Bonn i juni 2009. Dessutom kom man överens om att de fattigaste utvecklingsländerna ska få pengar till att anpassa sig till klimatförändringen genom en anpassningsfond. Och EU-parlamentikern Anders Wijkman (kd) är positiv till att flera utvecklingsländer tagit sig i kragen.

– Bland andra Mexico, Sydkorea och Kina pratar idag konkreta utsläppsminskningar. Det är väldigt positivt. Dock är det väldigt negativt att EU agerat så passivt under förhandlingarna i Poznan.

Negativa reaktioner

Och det är just EUs passivitet som har väckt reaktioner från många håll. Miljöpartiet de gröna anser att EU tagit av sig ledartröjan i de globala klimatförhandlingarna och Greenpeace anser att det är ett urvattnat klimatpaket som presenterats. Även EU-parlamentarikern Åsa Westlund (s) anser att EU tappat ledarrollen och farten på klimatfrågorna i och med det presenterade klimatpaketet och att blickarna istället vänts mot USA.

– Det är fina mål i klimatpaketet, men samtidigt är det många länder som vill komma lindrigt undan i och med att den största delen av utsläppsminskningarna inte ska göras på hemmaplan.

De rättigheter som krävs för att få släppa ut växthusgaser ska också vara gratis i större utsträckning än vad EU-kommissionen föreslagit. Anders Wijkman pekade på att man gjort stora uppoffringar för Polen men också att Tyskland och Italien har varit svåra att förhandla med.

– Det finns tillfällen då inget avtal är bättre än ett avtal.

EU-parlamentet ska rösta igenom energi- och klimatpaketet onsdag den 17 december.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.