nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Trendspaning 2014

Nytt år, nya utmaningar. Eller samma?
Vi ställde frågan till ett antal hållbarhetsproffs. Så här svarade Karl Henrik Robèrt, grundare av Det naturliga steget och professor i hållbar produktutveckling:

Karl Henrik Robèrt, grundare av Det naturliga steget och professor i hållbar produktutveckling
  • Annons 1

1) Vad anser du vara de största utmaningarna under 2014 för människor som arbetar professionellt med miljö –och hållbarhetsfrågor?

Att så många ledare på alla nivåer fortfarande saknar en definition av hållbarhet. Därmed saknar de också hållbara ramvillkor samt kunskap om hur sådana kan integreras i målbilder och övrig affärsverksamhet. De behärskar inte affärsidén med hållbarhet på ett tillräckligt djupt plan, och de vet inte hur man kan närma sig hållbara integrerade mål systematiskt och med robusta indikatorer.

2)Vilka blir de största utmaningarna ur ett samhällsperspektiv under 2014?

Samma utmaning som tidigare år: när man plockat de lågt hängande frukterna, det vill säga återvunnit lite mer här, och sparat lite mer där, så återstår de högt hängande frukterna. Som heter så för att de innebär större investeringar i mer djupgripande systemförändringar. Sådana frukter måste modelleras tillsammans inom ramen för hållbarhet, så att de inte hindrar varandra. Sådan modellering och strategisk planering är inte bara svår ifall man saknar robusta ramvillkor; den är omöjlig.

3)Kommer vi att se några nya trender under 2014? I så fall vilka?

Allt fler bolag och kommuner har nu börjat arbeta i enlighet med det jag skrivit ovan och några har till och med börjat lära sig få ihop hela värdekedjor i gemensam planering för att erbjuda tjänster och produkter inom hållbara ramvillkor. Ja vi har till och med sett multi-stakeholder dialoger utvecklas där politiker och finansiärer också blivit indragna i en insiktsfull strategisk dialog. Vi kan bara hoppas att vi så snart når den kritiska massa av bolag, politiker och finansinstitutioner som gör att vi kan kalla detta en trend.

För fler trendspaningar av bland annat Antje Jackelén, ärkebiskop Svenska kyrkan, Janez Potočnik, EU:s Miljökommissionär, Göran Finnveden, professor och vicerektor vid KTH, Katarina Pelin, miljödirektör Malmöstad mfl Läs senaste numret av Miljö & Utveckling nr 6/2013.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4