nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Trendbrott för nya bilars utsläpp

Utsläppen från nya svenska bilar sjunker. Det visar färska siffror från Transportstyrelsen.

  • Annons 1

Siffrorna visar att utsläppen från nyregistrerade svenska bilar sjunker. Mellan 2008 och 2009 sjönk utsläppen av koldioxid från 174 till 164 gram per kilometer. Det är den största minskningen sedan myndigheten började mäta utsläppen 1978. Miljöminister Andreas Carlgren kommenterar i ett pressmeddelande och ger sin syn på de sjunkande utsläppen.

– Redan i augusti 2007 införde regeringen miljöbilspremien, som sedan 2009 växlats över till slopad fordonsskatt för miljöbilar. Ett annat viktigt styrmedel för att påskynda utvecklingen har varit EU:s krav på koldioxidutsläpp för personbilar, med målet för nya personbilar på 120 gram per kilometer till 2012-2015, säger Andreas Carlgren.

Han påpekar även att mycket återstår att göra. Bland annat satsningar på nya bränslen, som elbilar och hybridfordon, men också en bättre trafikplanering och ökat kollektivt resande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4