nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Trendbrott: Allt större andel skatteintäkter är miljöskatter

2015 ökade statens miljöskatteintäkter med mer än 6 miljarder kronor jämfört med året innan, enligt statistik från SCB.

  • Annons 1

Ökningen är ett trendbrott efter tidigare minskande eller stillastående miljöskatteintäkter. 

Det är framför allt intäkterna från energiskatterna på bränsle och el, koldioxid och fordonskatt som har ökat under 2015. 89 procent av ökningen kommer från energiskatter och fordonskatt. Orsakerna är höjda skattesatser samt minskade skattenedsättningar för jordbruk och industri.

Miljöskatteintäkterna från hushållen ökade med cirka 2,6 miljarder kronor mellan 2014 och 2015. Här är det fordonskatten och energiskatten på el som ökat mest.

Från näringslivet är det istället energiskatten på bränsle samt koldioxidskatten som ligger bakom en ökning på nästan 2,9 miljarder kronor i miljöskatteintäkter. 

Inom näringslivet står jordbruk, tillverkningsindustri, energiproduktion och landtransporter för en stor andel av den ökade koldioxidskatteintäkten. 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.