nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Richard Klein och Marie Jürisoo, Stockholm Environment Institute .

Tre stora utmaningar i klimatförhandlingarna

I november möts världens politiker i Warszawa för att fortsätta diskussionen om ett bindande klimatavtal. De har framförallt tre stora utmaningar att ta i tu med. skriver Richard Klein och Marie Jürisoo, Stockholm Environment Institute.

  • Annons 1

Sedan floppen i Köpenhamn 2009 då parterna misslyckades att enas om ett nytt klimatavtal har förväntningarna på de årligen återkommande beslutsfattande mötena under FNs klimatkonvention UNFCCC varit dämpade. Enligt gällande tidsplan ska ett nytt klimatavtal som ersätter det nu gällande Kyotoprotokollet vara färdigförhandlat år 2015, och sedan klimatmötet i Durban år 2011 finns en överenskommelse om att alla parter ska ha utsläppsminskningsåtaganden under detta avtal. Efter ett år av informella samtal om länders förväntningar på det nya avtalets innehåll är det under årets möte i Warszawa troligt att diskussioner kring olika typer av åtaganden för olika typer av länder börjar ta form.

I arbetet mot ett nytt klimatavtal står UNFCCC inför tre märkbara utmaningar:

Den största utmaningen är huruvida länder genom FN-processen kan få till stånd tillräckliga utsläppsminskningar. Just nu har ett trettiotal länder, motsvarande ca 15 % av jordens utsläpps, globala utsläppsminskningsåtaganden under Kyotoprotokollet. Att dessa åtaganden är långt ifrån tillräckliga för att undvika farlig påverkan på klimatsystemet visade inte minst rapporten från FN:s klimatpanel IPCC som släpptes i Stockholm i slutet på september. Vi ska inför Warszawa inte förvänta oss några nya globala löften om utsläppsminskningar, som i bästa fall kan väntas komma år 2014 då FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon avser hålla ett klimattoppmöte som ett steg i ledet att öka länders utsläppsminskningsambition.

Etiketter:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.