nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tysklands energiomställning har lett till att brunkolen ökat – eller? FOTO: Pixabay

Tre missförstånd om tyska energiomställningen

Tysklands Energiwende är omtalad. Många missförstånd har uppstått kring den tyska energiomställningen menar tankesmedjan Fores.

 • Annons 1

Förenklade resonemang och rent felaktiga påståenden florerar kring Tysklands stora energiomställning, menar den gröna och liberala tankesmedjan Fores. Rapporten Energiwende – Kostnadsberg, kolkraft, konflikter? ger en motbild till de etablerade sanningarna.

Resultatet av den tyska energiomställningen är viktigt för Sverige eftersom vi har stora likheter med Tyskland och regeringen har aviserat att en svensk energikommission ska tillsättas. I korthet handlar Energiwende om att ersätta kärnkraft med förnybar energi.

Främst är det tre påståenden som cirkulerar i den svenska debatten som behöver redas ut och Sverige kan lära av, enligt Fores rapport:

 1. Energiwende har lett till att elpriset har blivit för högt för de tyska konsumenterna.
  Elpriserna har mycket riktigt höjts de senaste åren, men det beror inte på att den förnybara elen är dyrare – energipriserna har faktiskt sjunkit, men utvecklingen har inte nått de tyska hushållen eftersom elbolagen inte har överfört prissänkningarna till konsumenterna.
 2. Kolkraften har ökat som en följd av omställningen.
  Det är inte kärnkraftsbortfallet som har gjort att vi nu ser en ökning av kolkraften – den förnybara energin har kompenserat det bortfallet. Kolet har på grund av ett lågt pris konkurrerat ut och ersatt naturgasens del av energimixen.
 3. Medborgarprotester har hindrat stora delar av omställningen.
  Den allmänna acceptansen är hög men det har förekommit en hel del protester som har försenat utbyggnaden. Detta har gjort att Tyskland nu lägger större vikt vid dialoger med olika intressenter och medborgare.

Kommentarer

1 reaktion till “Tre missförstånd om tyska energiomställningen”

 1. anders skriver:

  punkt 1 sann med viss modifikation…
  fler och fler företag och villaägare skaffar egen produktion vilket innebär att de får mer subventioner än de betalar… fler och fler företag har även undantagits från att betala det högre el priset av konkurransskäl… detta innebär att mer och mer av subventionskostnaden hamnar på låginkomsttagare i hyreshus… inte kul… ta från de fattiga, ge till de rika…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

 • Annonskod Huvudspalten 4