nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tre klimatmäktiga till Stockholm ikväll

Bill Clinton, Tony Blair och Wangari Maathai. Tre inflytelserika namn i klimatdebatten. Ikväll talar de på Postkodlotteriets klimatevenemang i Stockholms stadshus.

  • Annons 1

Under rubriken ”Visions of a low-carbon world – moving forward in the face of financial crisis” anordnar Postkodlotteriet ett klimatevenemang i Stockholms stadshus ikväll. Huvudtalare är Bill Clinton och Tony Blair, men också Nobels fredspristagare 2004 – den kenyanska miljökämpen Wangari Maathai. Bland de inbjudna finns politiker, representanter från näringslivet, klimat– och miljöexperter, organisationer och journalister. Niclas Kjellström-Matseke, vd på Svenska postkodlotteriet, har hållit i trådarna.

Varför anordnar Postkodlotteriet ett klimatevent?

– Vi tar ställning i klimatfrågan och vi vill på de sätt vi kan bidra till en värld med mindre utsläpp av koldioxid. Vi är inte klimatexperter men vi kan hjälpa dem som har kunskap om klimatförändringar att lyfta frågan och nå ut. Det är fantastiskt att tre av världens mest inflytelserika miljöaktörer så som Bill Clinton, Tony Blair och Wangari Maathai, kommer till Postkodlotteriets klimatevent i Stadshuset för att visa att det finns lösningar på klimatkrisen. Jag hoppas och tror att vårt möte kan göra skillnad för klimatfrågan.

Hur har ni lyckats få hit så stora namn som talare?

– Vi kontaktade Bill Clinton, Tony Blair och Wangari Maathai och berättade om eventets tema, “Visions of a Low-Carbon World – Moving Forward in the Face of Financial Crisis”. De tyckte att vi erbjöd en bra plattform att föra ut deras budskap om klimatfrågan och att Sverige är en lämplig arena för detta med tanke på att svenska regeringen tar över ordförandeskapet för EU och har en ny global överenskommelse om klimatet högt upp på agendan.

Vad är syftet med klimateventet?

– Syftet med eventet är att visa att det finns lösningar på klimatproblematiken. Vi vill komma bort från domedagsstämningen och visa att vi kan skapa en värld med lägre utsläpp av koldioxid. Tyngdpunkten på eventet är de tal och visioner Clinton, Blair och Mathaai kommer att lyfta fram. Jag har själv flera gånger lyssnat på Clinton, i både små och stora sammanhang och han är en fantastisk talare som får människor att lyssna och handla. När de inbjudna lämnar eventet vill vi att de ska känna att det går att stoppa klimatförändringarna, att vi alla kan bidra och att vi kan göra skillnad.

Hur arbetar Postkodlotteriet själva med klimat- och miljöfrågor?

– Vi tittar hela tiden på hur vi påverkar miljön och klimatet. Vår ambition är att bli ett bra klimatsmart företag. Hela eventet i Stadshuset klimatgranskas och klimatneutraliseras. Detta arbete sker i samarbete med Tricorona och Sustainias.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4