nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Tre delar på Volvos miljöpris

  • Annons 1

Volvos miljöpris 2006 går till tre framstående forskare för deras arbete med att ta reda på hur människan påverkar världens fiskevatten och havsmiljöer. De tre forskarna får priset för sina begrepp, metoder och modeller för att bedöma och åtgärda hoten mot de marina ekosystemen, särskilt mot sådana fiskresurser som tillgodoser människors hälsa. Deras ansträngningar att hitta förvaltningsmodeller för marina ekosystem har i hög grad bidragit till insikter om de samband som styr det marina livet.

Enligt prisjuryn har de sett bortom alla vetenskapliga begrepp för att tillgodose skyddet av marina miljöer och en hållbar miljöpolitik världen runt.

Pristagarna är:

Professor Ray Hilborn från University of Washington i Seattle får priset bland annat för att ha utvecklat matematiska modeller för att bedöma och förvalta fiskbestånd, för att ha formulerat förbättrade förvaltningsrutiner och metoder samt för att ha utarbetat revolutionerande strategier för adaptiv förvaltning.

Professor Daniel Pauly från University of British Columbia i Vancouver tilldelas priset för sina modeller och verktyg som Marine Trophic Index, Ecopath Modelling Model och för den världsomspännande databasen Fish Base.

Professor Carl Walters från University of British Columbia i Vancouver får priset för sina analyser av fiskbestånd och deras skörd samt för sina skrifter om adaptiv förvaltning, vilket numera ofta används av ekologer, andra forskare och chefer världen runt.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.