nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Tre av fem ställer miljökrav vid upphandling

  • Annons 1

Kommuners miljöhänsyn vid upphandling är bra på pappret, men mindre bra i praktiken. En ny undersökning från Naturvårdsverket visar att nästan nio av tio kommuner har riktlinjer för detta, men det är bara drygt tre av fem kommuner som ”alltid” eller ”oftast” ställer miljökrav vid upphandling. Ungefär hälften pekar på bristande kunskap och erfarenhet för att kunna ställa krav. Men också att det kan bli dyrare och att intresset saknas i kommunen.

– Det är positivt att allt fler kommuner har riktlinjer för att miljöanpassa sina upphandlingar, men många måste bli bättre på att följa sina riktlinjer och verkligen ställa miljökrav, säger Tomas Chicote, projektledare på Naturvårdsverket.

En annan trend som undersökningen visar på är att tre av fyra kommuner använder Miljöstyrningsrådets kriterier för miljöanpassad upphandling, en ökning jämfört med 2007 års resultat.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4