nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Trafik hälsofarligare än vedeldning

  • Annons 1

En avhandling från avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset visade att vedeldning kan leda till lika mycket hälsofarliga partiklar i luften som fordonstrafik. Nu kompletteras bilden av ytterligare en avhandling på området.

Jakob Löndahl vid Lund Tekniska Högskola har gjort mätningar för att ta reda på mängden partiklar vi människor får i oss från trafikavgaser och vedrök. Resultatet visar att när vi andas in utsläpp från trafik stannar tre gånger så många partiklar kvar i lungorna jämfört med när vi andas in vedrök. En av slutsatsen är alltså att det inte bara är halter av föroreningar i luften som påverkar hur hälsoskadligt utsläppen är utan också hur mycket partiklar som stannar i kroppen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.