nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Trafik hälsofarligare än vedeldning

  • Annons 1

En avhandling från avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset visade att vedeldning kan leda till lika mycket hälsofarliga partiklar i luften som fordonstrafik. Nu kompletteras bilden av ytterligare en avhandling på området.

Jakob Löndahl vid Lund Tekniska Högskola har gjort mätningar för att ta reda på mängden partiklar vi människor får i oss från trafikavgaser och vedrök. Resultatet visar att när vi andas in utsläpp från trafik stannar tre gånger så många partiklar kvar i lungorna jämfört med när vi andas in vedrök. En av slutsatsen är alltså att det inte bara är halter av föroreningar i luften som påverkar hur hälsoskadligt utsläppen är utan också hur mycket partiklar som stannar i kroppen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.