nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Trafik hälsofarligare än vedeldning

  • Annons 1

En avhandling från avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset visade att vedeldning kan leda till lika mycket hälsofarliga partiklar i luften som fordonstrafik. Nu kompletteras bilden av ytterligare en avhandling på området.

Jakob Löndahl vid Lund Tekniska Högskola har gjort mätningar för att ta reda på mängden partiklar vi människor får i oss från trafikavgaser och vedrök. Resultatet visar att när vi andas in utsläpp från trafik stannar tre gånger så många partiklar kvar i lungorna jämfört med när vi andas in vedrök. En av slutsatsen är alltså att det inte bara är halter av föroreningar i luften som påverkar hur hälsoskadligt utsläppen är utan också hur mycket partiklar som stannar i kroppen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.