nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Trafik hälsofarligare än vedeldning

  • Annons 1

En avhandling från avdelningen för Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset visade att vedeldning kan leda till lika mycket hälsofarliga partiklar i luften som fordonstrafik. Nu kompletteras bilden av ytterligare en avhandling på området.

Jakob Löndahl vid Lund Tekniska Högskola har gjort mätningar för att ta reda på mängden partiklar vi människor får i oss från trafikavgaser och vedrök. Resultatet visar att när vi andas in utsläpp från trafik stannar tre gånger så många partiklar kvar i lungorna jämfört med när vi andas in vedrök. En av slutsatsen är alltså att det inte bara är halter av föroreningar i luften som påverkar hur hälsoskadligt utsläppen är utan också hur mycket partiklar som stannar i kroppen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.