nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Torrötning testas i Västerås

Torrötning är en ny metod för att utvinna biogas från osorterat avfall. Forskningsprojektet Abowe, som drivs av bland annat Mälardalens högskola, ska göra det möjligt att ta tillvara avfall som tidigare inte kunnat användas.

  • Annons 1

Ungefär 75 procent av svenskarnas hushållsavfall består av material som med dagens metoder inte kan användas till biogas. Genom en ny biogasteknik, så kallad torrötning, kan en större del av hushållsavfallet användas till framställning av biogas, även delar med svårhanterligt avfall. Just nu pågår ett pilotprojekt i Västerås där man ska testa att använda olika avfall som källa.

– I Västerås testar vi att använda krossat restavfall för att utvinna biogas. Krossat restavfall är ett svårhanterat material med varierande innehåll, men det innehåller också organiskt material som är värdefullt att utnyttja, säger Eva Thorin, docent i energiteknik vid Mälardalens högskola.

Pilotanläggningen kommer sedan flyttas runt och testas i flera olika länder.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4