nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Toppmötet i Kina förankrar fortsatt klimatkamp

  • Annons 1

Statsminister Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso träffade idag Kinas premiärminister Wen Jiabao för ett toppmöte i Nanjing. Högst på dagordningen stod klimatfrågan och man signerade fem Memorandums of understanding, som handlar om hur man ska kunna avskilja och lagra koldioxid. Andra frågor som diskuterades var utvecklingen av de ekonomiska relationerna mellan EU och Kina, mänskliga rättigheter och Lissabonfördraget. De utläppssiffror som Kina presenterade förra veckan visar att de vill vara med i den globala kampen mot klimatförändringarna.

– Kina är fortfarande ett utvecklingsland och vi är i ett känsligt läge i vår industrialiserade utveckling. Man ska komma ihåg att Kinas utsläpp per capita fortfarande är långt under i-ländernas koldioxidutsläpp, poängterar Kinas premiärminister Wen Jiabao.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4