nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Inköp på webbshop.
Drygt 40 procent av svenskarna tänker minska sina inköp under 2019 till följd av klimathotet. 20 procent tänker dra ned på flygandet. FOTO: Adobe.Stock

Topplista: Minskad konsumtion en av tio vanliga klimatåtgärder 2019

Över 40 procent av svenskarna tänker minska sin konsumtion under 2019 till följd av klimathotet. Det visar en undersökning från Europeiska Investeringsbanken, EIB.

  • Annons 1

Det är regeringar och internationella organisationer som har huvudansvaret för att bekämpa klimatförändringarna, enligt nära hälften av svenskarna. Men tilltron till att de ska klara uppgiften är låg. Det visar en undersökning från Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Endast 21 procent av de tillfrågade svenskarna anser att det är de själva, medborgarna, som har huvudansvaret för att bekämpa klimatförändringarna. Det europeiska snittet är 31 procent.

Missnöje med regeringens åtgärder

Svenskarna tycker att regeringen ska ta på sig ledartröjan, men är samtidigt missnöjda med hur frågan skötts. Endast 31 procent menar att regeringens åtgärder har varit effektiva. Däremot har man höga tankar om sina egna åtgärder. 51 procent menar att de egna åtgärderna är effektiva.

Enligt EIB:s analys pekar resultaten på att människor är intresserade av klimatfrågan och beredda att faktiskt göra något.

– Undersökningen visar tydligt att medborgarna känner sig delaktiga i kampen mot klimatförändringarna och att de är beredda att vidta konkreta åtgärder i detta avseende 2019, säger Emma Navarro, EIB:s vice ordförande med ansvar för finansiering av klimatåtgärder och miljö i ett pressmeddelande.

Det här är de tio åtgärder som flest svenskar tänker börja eller fortsätta med under 2019, enligt EIB:

1. Återvinna avfall (67%)

2. Köpa lokala och säsongsbetonade livsmedel (48%)

3. Minska sitt avfall (41%)

4. Konsumera mindre generellt sett (41%)

5. Sluta köpa plastprodukter (37%)

6. Oftare välja kollektivtrafik framför bil (30%)

7. Ta cykeln istället för bilen (28%)

8. Minska elanvändningen (26%)

9. Använda grön energi (24%)

10. Inte flyga lika ofta (19%)

Läs mer: Ragnar Unge: Tydliga förändringar i konsumtionsmönster 2019

 

Etiketter:, ,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.