nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bor du i rätta länet för solenergi? Eller kanske till och med i kommunen som har flest soltimmar per år? Det kan du få reda på här. FOTO: Vattenfall

Topp 10: Sveriges bästa platser för solenergi

Var tredje svensk kan tänka sig att installera solceller efter 2018 års rekordsoliga sommar. Enligt Vattenfall kan Sverige generera 11,7 miljarder kWh per år om alla villatak är försedda med solpaneler. Läs mer om vilka platser som har störst potential för solenergi.

 • Annons 1

Vattenfall släpper sin årliga rapport, Solindex, som visar hur mycket solenergi Sverige kan producera. Efter 2018 har siffrorna höjts en aning. Under 2018 hade Sverige kunnat producera 13 procent mer solenergi än 2017. Det skulle med marginal ha räckt för att förse alla hus i Stockholm, Östergötland och Halland med energi för ett helt år.

Solenergi i Norrland 

– Det är roligt att så många numera är positiva till solenergi, men det är många som fortfarande inte vet att Sverige har bra förutsättningar för solenergi. Under stora delar av året har Sverige långa dagar som ger mycket sol. Dessutom ökar solcellernas verkningsgrad i vårt relativt svala klimat, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef för privatkundsmarknaden på Vattenfall.

Vattenfalls Solindex visar även att om samtliga villor i Västerbotten och Blekinge län får solpaneler på taken skulle länen producera ungefär lika mycket energi, trots Västerbottens nordliga breddgrader.

Topp 10 bästa länen för solenergi:

1. Västra Götalands län: 178,9 

2. Skåne län: 163,3 

3. Stockholms län: 144,4 

4. Östergötlands län: 51,7 

5. Hallands län: 51,0

6. Jönköpings län: 49,1 

7. Kalmar län: 42,3 

8. Dalarnas län: 39,2

9. Värmlands län: 38,7 

10. Uppsala län: 36,7 

Läs hela solindexet på kommunnivå här.

Etiketter:, ,

Kommentarer

2 reaktioner till “Topp 10: Sveriges bästa platser för solenergi”

 1. Anitha Ljung skriver:

  Hej!

  Det känns lite osäkert vad siffrorna egentligen avser?
  Är den första siffran de KWh som produceras idag och siffran inom parentes själva potentialen som skulle kunna produceras, i KWh?

  1. ingarl skriver:

   Hej Anitha, jag håller med! Det var otydligt och jag tar bort de siffror som stod inom parentes, de har ju egentligen ingen betydelse i sammanhanget. Tack, och trevlig sommar! Vänliga hälsningar Ingar

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.