nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Spårbara RFID-taggar i kläder, kan användas för att sortera ut material med farliga kemikalier, sortera olika material inför återvinning med mera. FOTO: Flickr/Jason McHenry

Textilier ska spåras bättre digitalt

Med digitala verktyg kan textilier spåras bättre, inför sortering till exempel. Hur det ska gå till, utreds i samarbete med textilindustrin, av Swerea IVF, Sis och Teko.

  • Annons 1

Att utreda hur det kan göras är ett mål med ett Vinnovaprojekt där Sis, Swerea IVF, Teko och Swedish Fashion Council deltar. Projektet ska också öka kunskapen om digitala verktyg som kan användas för sortering, att spåra kemikalier i textilier med mera. Synpunkter från intressenter ska också samlas in.

– En RFID-tagg kan bära en stor mängd data och läses av genom att den befinner sig nära en läsare och kan då vara mitt i plagget och täckt av tyg. Den behöver alltså inte plockas fram ur plagget eller vara synlig, säger Lisa Schwarz Bour, ansvarig för återvinning av textilier på Swerea IVF, enligt Sis webb.

Sprider kunskap

Kunskapen ska sedan spridas vidare från gruppen till resten av världen. 

– Projektets mål är att nå ut till en större krets av företag som arbetar inom textil- och modesektorn och informera om de frågeställningar som finns och pågående initiativ för att lösa dem, säger Lisa Schwarz Bour.

Sis ska från sin sida bilda en svensk arbetsgrupp som kan företräda området inom internationella standardiseringsorganet Iso till exempel.

Läs mer här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.