nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Spårbara RFID-taggar i kläder, kan användas för att sortera ut material med farliga kemikalier, sortera olika material inför återvinning med mera. FOTO: Flickr/Jason McHenry

Textilier ska spåras bättre digitalt

Med digitala verktyg kan textilier spåras bättre, inför sortering till exempel. Hur det ska gå till, utreds i samarbete med textilindustrin, av Swerea IVF, Sis och Teko.

  • Annons 1

Att utreda hur det kan göras är ett mål med ett Vinnovaprojekt där Sis, Swerea IVF, Teko och Swedish Fashion Council deltar. Projektet ska också öka kunskapen om digitala verktyg som kan användas för sortering, att spåra kemikalier i textilier med mera. Synpunkter från intressenter ska också samlas in.

– En RFID-tagg kan bära en stor mängd data och läses av genom att den befinner sig nära en läsare och kan då vara mitt i plagget och täckt av tyg. Den behöver alltså inte plockas fram ur plagget eller vara synlig, säger Lisa Schwarz Bour, ansvarig för återvinning av textilier på Swerea IVF, enligt Sis webb.

Sprider kunskap

Kunskapen ska sedan spridas vidare från gruppen till resten av världen. 

– Projektets mål är att nå ut till en större krets av företag som arbetar inom textil- och modesektorn och informera om de frågeställningar som finns och pågående initiativ för att lösa dem, säger Lisa Schwarz Bour.

Sis ska från sin sida bilda en svensk arbetsgrupp som kan företräda området inom internationella standardiseringsorganet Iso till exempel.

Läs mer här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.