nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Spårbara RFID-taggar i kläder, kan användas för att sortera ut material med farliga kemikalier, sortera olika material inför återvinning med mera. FOTO: Flickr/Jason McHenry

Textilföretag har svårt att hålla löften om giftfria kläder

Svenska kläd- och textilföretag har svårt att leva upp till de egna löftena om giftfria kläder och hållbar produktion. Det visar en avhandling från Södertörns högskola.

  • Annons 1

Företag och inköpare av textilier har svårt att ta ansvar för hur riskfyllda kemikalier används längs med varukedjan, trots att många har goda intentioner, enligt en avhandling från miljöforskaren Natasja Börjeson vid Södertörns högskola.

Äger inte sin produktion

En av samtidens stora utmaningar är hanteringen av de miljö- och hälsoproblem som följer i svallvågorna av en globaliserad handel. Ett exempel är hanteringen av kemikalierisker, och en bransch där denna utmaning är tydlig är textilbranschen. Här är produktionen kemikalieintensiv och ofta spridd över flera kontinenter.

Många företag och offentliga inköpare äger inte sin produktion, vilket leder till stora svårigheter när de ska ställa krav kring vilka kemikalier som används, och trots löften om giftfria kläder och hållbar produktion har tillverkare svårt att leva upp till vad de lovar.

Behövs hårdare lagstiftning

– I frånvaro av en stark nationell eller regional lagstiftning blir det upp till aktörerna längs med varukedjan att själva komma överens om vad som kan anses säkert och vem som har ansvar för vad. Och detta är komplicerat. Med en sådan stor mängd varor, företag, tillverkare och konsumenter inblandade samtidigt så blir det enkelt att lägga ansvaret på någon annan, säger Natasja Börjeson.

Den svenska textilbranschens engagemang och arbete i miljö- och kemikaliefrågor, har ökat det senaste decenniet och branschen ligger ofta före lagstiftningen. Natasja ser i sin avhandling behov av ökade styrmedel, samarbete och en ny syn på ansvar för att komma ännu längre i frågan.

Företag jobbar för att bli bättre

– Många klädföretag i Sverige jobbar aktivt för att bli bättre. De utbildar sig i frågorna kring kemikalier i textil och det finns en samarbetskultur där flertalet miljöorganisationer, forskare och myndigheter samverkar med företag och offentlig förvaltning. Men utan en stark kemikalielagstiftning i ryggen och utan att äga sin egen produktion är det ett svårt och tidskrävande arbete att genomföra, avslutar Natasja Börjeson.

Läs avhandlingen här: ”Toxic Textiles – towards responsibility in complex supply chains”. 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.