nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Testfamilj ska minska sina utsläpp

Att leva klimatsmart men med bibehållen livskvalitet. Och att minska sina utsläpp från sju till ett ton per person och år. Det ska en testfamilj nu pröva på.

  • Annons 1

Bakom projektet One Tonne Life ligger A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar. Tillsammans ska de skapa ett hushåll där utsläppen går ned mot ett ton per person och år. Familjen kommer att bo i ett plusenergihus, köra en batteridriven bil som laddas med förnybar energi och få energi från sol och vind.

Husbygget i Hässelby Villastad pågår redan och nu börjar sökandet efter den familj som ska bo och leva i huset under ett halvår från början av 2011.

– Vi ska konkret visa vad det innebär för en familj att leva koldioxidsnålt. Med rätt kunskap, rätt teknik och en konsekvent inställning tror vi att det är möjligt att närma sig ett ton redan i dag, utan att göra för stora avsteg från sitt vanliga liv, säger Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfall Norden.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.