nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Temperaturförändringar likadana i 1 200 år

Variationen i temperatur på det norra halvklotet har varit likartade de senaste 1 200 åren. Men temperaturökningen har varit snabbare än någonsin de senaste 200 åren. Det visar ny forskning från Stockholms universitet.

  • Annons 1

Temperaturerna på det norra halvklotet var lika höga under 800-talet som 1900-talet visar tvärvetenskaplig forskning från Stockholms universitet, där man bygger slutsatserna på en stor mängd data från till exempel trädringar, iskärnor och sjösediment. Resultaten är därför mycket rubusta, menar historiken Fredrik Charpentier Ljungqvist som har lett forskningsgruppen.

– 1900-talet som helhet sticker inte ut som unikt. Uppvärmningen under 800-talet till 1000-talet var lika kraftig och utbredd. Men de senaste 20 till 30 årens kraftiga globala uppvärmning är mycket svår att förklara utan att mänskliga utsläpp av växthusgaser tas i beaktande, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.