nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Telge Energi slopar kolkraften

  • Annons 1

Telge Energi i Södertälje kommer att sluta helt med kolkraft och istället använda sig av förnyelsebar energi. Från och med februari kommer tio procent av Telges el att komma från vindkraft och 90 procent från vattenkraft. Syftet är att bli av med kolkraften i Norden samt att erbjuda kunderna ett val om hur deras el produceras.

Idag produceras 73TWh kolkraftsel, olja och naturgas inkluderat, bara i Norden. Den elproduktionen släpper ut 55 miljoner ton koldioxid per år. Idag kommer endast en procent av elproduktionen från vindkraft. Enligt en rapport från Energimyndigheten är det möjligt att bygga ut vindkraften till 20 gånger så mycket fram till år 2020. Det skulle innebära lika mycket el som fem kärnkraftverk skulle kunna producera.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.