nr-logo

Tidningen för miljöproffs

shutterstock_360609503
FOTO: Shutterstock

Taxitjänsten Uberpop läggs ner i Sverige

Svenska domstolar anser att den amerikanska taxitjänsten Uberpop är svart taxiverksamhet. Nu lägger moderbolaget Uber ned tjänsten.

  • Annons 1

I digitaliseringens kölvatten har delandets ekonomi vuxit med en väldig fart. Till exempel har bodelningssajten Airbnb och den nätbaserade taxitjänsten Uberpop på kort tid blivit välkända fenomen i stora delar av världen.

Att utnyttja lokaler och bilar mera effektivt ger bland annat miljövinster, men utvecklingen av lagar och reglar har inte följt med.

– Vi behöver ett nytt regelverk där samåkning ryms, säger Ubers Sverigechef Alok Alström till Dagens Nyheter.

Uber har hävdat att Uberpop är en slags samåkningstjänst som kopplar ihop privatförare med privatpersoner. Med detta upplägg har det inte krävts något taxikörkort för chaufförerna, enligt Ubers sätt att tolka den svenska lagen.

Peter Norman, tidigare finansmarknadsminister (M) och i dag förbundsordförande i branschorganisationen Svenska Taxiförbundet, skriver i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet att det i väntan på politiska beslut är viktigt att inte glömma hållbarhetsfrågan.

”Vill vi ha företag som växer och utvecklas på ett hållbart sätt för samhället, kan vi inte köpa tjänster av, eller samarbeta med, företag som medvetet och uppenbart kringgår skatt. Detta är i synnerhet inte acceptabelt när samma företag låter dem längst ner på stegen, enskilda förare med låg inkomst, dömas till böter för att Ubers taxirörelse inte uppfyller lagens krav”, skriver han.

Näringsminister Mikael Damberg (S) ser stora möjligheter med delningsekonomin, som bland annat kan bidra till att vi utnyttjar saker smartare.

– Stora delar av Uber funkar i Sverige, men Uberpop har inte fungerat för de har inte haft redovisning, betalat avgifter och så. Därför har vi tillsatt en utredning från regeringens sida”, säger Mikael Damberg till nyhetssajten Breakit.

Utredningen skulle ha varit klar den 1 juni, men har flyttats fram till den 1 december.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.