nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Den mänskliga hjärnan är förprogrammerad att reagera kraftigt på hot, något som kan sätta käppar i hjulen om man vill få något gjort på jobbet. – Ni chefer och ledare som blir aggressiva – ni blir en orm för era medarbetare! Ni måste veta hur många gånger per dag ni är en orm? säger Parisa Zarnegar, doktor i neurovetenskap. FOTO: Emma Casserlöv

Tämj din inre krokodil – få mer gjort på jobbet

Miljöarbete kan tas emot med blandade känslor, särskilt om det handlar om stora förändringar i vardagen. Då gäller det att ha koll på reptilhjärnan och utnyttja hjärnans egen utvecklingsförmåga.

  • Annons 1

Hjärnan har en stor roll i våra liv, inte minst på jobbet och i miljöarbetet. Det är den som kan ge oss lusten att förbättra, eller få oss att totalt gå i baklås. Genom moderna tekniker vet vi idag mycket mer om hjärnan än för bara några decennier sedan. Den viktigaste insikten är den om hjärnans förmåga att förnya sig, att den är plastisk och utvecklingsbar.

– Vi har vuxit upp till att tänka negativt, att reagera på hot och faror. Vi är tränade att tänka så. Men det betyder att vi kan träna på att tänka positivt också. Vi är kapabla till att förändra vårt sätt att tänka, säger Parisa Zarnegar, doktor i neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Bland annat är det oerhört viktigt att ge beröm och uppskattning till medarbetarna när de nått sina mål. Det gör att vi blir intresserade av att fortsätta jobba framåt mot nya mål.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4