nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FOTO: Stefan Nilsson

Tågresenärer och cyklister vinnare i höstbudgeten

Regeringen vill satsa 12,9 miljarder kronor på klimat och miljö mellan 2017 och 2020. Det enda som är spikat är dock 1,8 miljarder kronor för nästa år.

  • Annons 1

Höstbudgeten kommer att innehålla 1,8 miljarder kronor till miljö- och klimatområdet. Det framgick av en presskonferens på Rosenbad under tisdagen.

Regeringen vill framför allt satsa på fyra områden: förnybar energi, fossilfria resor, internationella klimatinvesteringar och regionala och lokala initiativ som minskar utsläpp av växthusgaser. Den största satsningen är en förlängning av stödet till miljöbilar i form av den så kallade Supermiljöbilspreminen, vilket innebär en utgift på 700 miljoner kronor.

Pengar till järnväg

När det gäller resandet är det framförallt tågresenärer som är vinnare. Regeringen vill satsa 5,9 miljarder på drift och underhåll av järnvägen mellan 2019-2020. Nästa år blir det 200 miljoner kronor till järnvägen.

Även cyklisterna kan känna sig glada då budgeten innehåller en miljard kronor under 2018 för att förbättra cykelinfrastrukturen.

För att stärka det regionala klimatarbetet vill man lägga 3,5 miljarder på lokala initiativ som styr mot ett hållbart samhälle. Staten kan gå in som medfinansiär med upp till 50 procent av kostnaden. Detta ska sedan matchas med lokala pengar, exempelvis från kommuner, företag och bostadsrättsföreningar.

Även det internationella klimatarbetet ska stödjas. Regeringen vill bland annat köpa in och annullera utsläppsrätter inom ramen för EU:s handelssystem. Dessutom vill man öka biståndet med 500 miljoner, bland annat för att stödja länder som drabbas hårt av klimatförändringarna.

Hela höstbudgeten kommer att presenteras den 20 september.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4