nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ta vara på senaste miljörönen – 5 principer

Det bedrivs mycket forskning på miljöområdet men ofta används inte den nya kunskapen i praktiken. Fem faktorer behöver finnas på plats för ett gott kunskapsutbyte.

  • Annons 1

Det finns ett antal barriärer mellan forskningsvärlden och de som jobbar med miljöfrågor ute i olika verksamheter. När komplexa forskningsresultat ska översättas till konkreta åtgärder kan mycket gå fel. Mark Reed vid Birmingham City University har tillsammans med kollegor tittat närmare på vilka faktorer som behöver finnas på plats för ett gott kunskapsutbyte mellan forskare och praktiker i olika typer av projekt.

1. Design. Det är viktigt att veta vad alla involverade vill uppnå med kunskapsutbytet och att dessa mål byggs in i projektet redan från början.

2. Representation. Vilka ska utföra forskningen och vilka ska använda resultatet? Representanter från båda dessa grupper behöver vara med från början i projektet.

3. Engagemang. Skapa en tvåvägskommunikation och bygg förtroende på lång sikt.

4. Snabba resultat. För att de som ska använda forskningsresultatet i vardagen inte ska lessna, se till att det fortlöpande kommer ut konkreta resultat som kommer till verklig nytta.

5. Reflektera och bibehåll. Ett bra kunskapsutbyte bygger på ett långsiktigt lärande. Utvärdera alltid projekten och försök lära av misstagen. Skapa också strategier för att hålla liv i de resultat ni fått.

Forskningen bygger på intervjuer med 32 personer från akademien, projektledare och verksamhetsutövare från 13 olika projekt. Här finns mer information om studien.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.