nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hittills har odling av syrsor ofta varit baserad på användning av hönsfoder som mat åt syrsorna, vilket är en ohållbar och dyr metod. FOTO: Pixabay

Syrsor kan bli framtidens föda

Ny forskning från SLU visar att syrsor kan bidra till människans proteinbehov i framtiden. Nittio gram syrsor motsvarar en hamburgare, vilken kan räcka för ett barns dagliga proteinintag.

  • Annons 1

Detta innebär att syrsor som kost skulle kunna få speciellt stor betydelse i länder där järnbrist är vanlig.

Uppfödning av syrsor för mänsklig konsumtion börjar bli populärt runt om i världen, men kunskapen om vilka syrsaarter som kan odlas och hur man håller dem på ett hållbart sätt är ännu bristfällig.

Hittills har odling av syrsor ofta varit baserad på användning av hönsfoder som mat åt syrsorna, vilket är en ohållbar och dyr metod.

Ny forskning från lantbruksuniversitet SLU visar att syrsor, i detta fall från Kambodja, kan födas upp i fångenskap utfodrade med vissa ogräs och biprodukter från jordbruksprodukter och livsmedel (med ursprung i Kambodja) och att enkelmagade djur som grisar kan växa bra på en kost som inkluderar syrsor.

Läs mer: Palmoljeindustrin stoppar FN-mål från att nås

Det visar också att borttagning av ben på syrsorna före konsumtion, som den europeiska livsmedelsmyndigheten föreslagit, verkar vara onödigt om syrsorna används som livsmedel. Benen innehåller värdefulla näringsämnen som bör användas, vare sig det är som livsmedel eller som djurfoder.

Baserat på resultaten från det nuvarande projektet är det troligt att syrsor kan utgöra ett väsentligt bidrag till människans proteinbehov.

Läs mer: Forskaren om arsenikmossan: Ett lyckokast

Ett barn som väger 10 kilo bör konsumera cirka 12 gram protein per dag för att vara på en säker nivå av proteinintag och 45 milligram av aminosyran lysin för att möta det dagliga lysinbehovet. Lysinbehovet kunde uppfyllas genom att äta 12 syrsor uppfödda på en biprodukt av cassavaplantans toppar.

För att nå en säker nivå av proteinintag måste barnet konsumera cirka 90 gram syrsor, motsvarande storleken på en hamburgare.

Läs mer här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.