nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Hittills har odling av syrsor ofta varit baserad på användning av hönsfoder som mat åt syrsorna, vilket är en ohållbar och dyr metod. FOTO: Pixabay

Syrsor kan bli framtidens föda

Ny forskning från SLU visar att syrsor kan bidra till människans proteinbehov i framtiden. Nittio gram syrsor motsvarar en hamburgare, vilken kan räcka för ett barns dagliga proteinintag.

  • Annons 1

Detta innebär att syrsor som kost skulle kunna få speciellt stor betydelse i länder där järnbrist är vanlig.

Uppfödning av syrsor för mänsklig konsumtion börjar bli populärt runt om i världen, men kunskapen om vilka syrsaarter som kan odlas och hur man håller dem på ett hållbart sätt är ännu bristfällig.

Hittills har odling av syrsor ofta varit baserad på användning av hönsfoder som mat åt syrsorna, vilket är en ohållbar och dyr metod.

Ny forskning från lantbruksuniversitet SLU visar att syrsor, i detta fall från Kambodja, kan födas upp i fångenskap utfodrade med vissa ogräs och biprodukter från jordbruksprodukter och livsmedel (med ursprung i Kambodja) och att enkelmagade djur som grisar kan växa bra på en kost som inkluderar syrsor.

Läs mer: Palmoljeindustrin stoppar FN-mål från att nås

Det visar också att borttagning av ben på syrsorna före konsumtion, som den europeiska livsmedelsmyndigheten föreslagit, verkar vara onödigt om syrsorna används som livsmedel. Benen innehåller värdefulla näringsämnen som bör användas, vare sig det är som livsmedel eller som djurfoder.

Baserat på resultaten från det nuvarande projektet är det troligt att syrsor kan utgöra ett väsentligt bidrag till människans proteinbehov.

Läs mer: Forskaren om arsenikmossan: Ett lyckokast

Ett barn som väger 10 kilo bör konsumera cirka 12 gram protein per dag för att vara på en säker nivå av proteinintag och 45 milligram av aminosyran lysin för att möta det dagliga lysinbehovet. Lysinbehovet kunde uppfyllas genom att äta 12 syrsor uppfödda på en biprodukt av cassavaplantans toppar.

För att nå en säker nivå av proteinintag måste barnet konsumera cirka 90 gram syrsor, motsvarande storleken på en hamburgare.

Läs mer här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.