nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Syresatta tippar binder miljöskadliga metaller

  • Annons 1

Genom att syresätta de inre delarna av soptippen kan man påskynda nedbrytningen av det organiska materialet och binda miljöskadliga metaller. Det visar en avhandling från SLU.

Åldrande soptippar läcker växthusgaser och små mängder metaller och under långa perioder. Förmågan att kvarhålla metaller visade sig också öka med tiden. Men genom syresättning av tipparnas inre delar skyndar man på nedbrytningen av organiskt material. Det bildas då humusämnen och oorganiska komponenter som binder de miljöskadliga metallerna.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4