nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Swedavia överklagar dom om miljötillstånd

Stockholm Arlanda Airport har fått ett nytt miljötillstånd. Domen innebär att stoppet för raka inflygningar till bana tre söderifrån ligger kvar och Swedavia har därför bestämt sig för att överklaga domen.

  • Annons 1

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt meddelade igår sin dom och beviljade Swedavia ett nytt miljötillstånd för verksamheten på Stockholm Arlanda Airport. Det nya miljötillståndet innebär att Arlanda får fritt fram att släppa ut koldioxid och kväveoxider, i och med att det utsläppstak som hittills gällt nu slopas. Istället ersätts det med en handlingsplan för minskade utsläpp. Det innebär att ansvaret för vägtrafikens koldioxidutsläpp inte längre ensidigt läggs på Swedavia, utan att företaget istället ska samarbeta med andra aktörer för att gemensamt fortsätta minska utsläppen i flygplatsområdet.

Tillståndet innehåller även begränsningar för inflygningarna till Arlandas bana tre. Detta är enligt Swedavia bekymmersamt då det kommer att påverka Sveriges, Stockholms och flygplatsens framtid negativt. De har därför beslutat att överklaga domen till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen.

– Vi vill fortsätta utveckla direktlinjer med övriga världen då vi är övertygade om att det leder till såväl ekonomiska som sociala vinster för det traditionellt öppna svenska samhället, det tillstånd vi nu fått besked om möjliggör inte en sådan framtid, säger Torborg Chetkovich, koncernchef Swedavia i ett pressmeddelande.

Upplands Väsby kommun tog dock emot domslutet med glädje.

– Det är ett viktigt beslut för oss Väsbybor. Det betyder att bullret minskar i tätorten och vi får möjligheter att vidareutveckla bostadsbyggandet. Domstolen bekräftar med sitt domslut ytterligare en gång att Väsby tätort ska skonas för överflygningar och det innebär att våra behov har lyssnats på, säger Leif Berglund, oppositionsråd i Upplands Väsby kommun i en presskommentar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.