nr-logo

Hållbarhet i praktiken

hållbarhet
För mycket ansvar läggs på företagens hållbarhetschefer, tros vara en av förklaringarna till varför storbolagschefer har så dålig koll på hållbarhet. FOTO: Pixabay

Sveriges storbolagschefer har dålig koll på hållbarhet

60 procent av Sveriges storbolagschefer vet inte vad deras leverantörer gör inom hållbarhet. Det visar SB Insights studie Sustainable Brand Index B2B.

  • Annons 1

I många fall är kunskapen om hållbarhet och underleverantörernas ansvarsarbete låg eller obefintlig bland chefer på Sveriges största bolag.

Allra minst vet cheferna om sina leverantörers arbete med socialt ansvar, exempelvis goda arbetsvillkor, motverkande av korruption och jämställdhet.

– Överlag pratar vi i samhället mycket om hållbar utveckling. Trots detta verkar det som att personerna med störst möjlighet att påverka positivt inte alls hänger med. Det är beklagligt, säger Erik Elvingsson Hedén som är grundare av Sustainable Brand Index i ett pressmeddelande.

Hållbarhetschefer får för mycket ansvar

Förklaringen är enligt Erik Elvingsson Hedén att för mycket ansvar läggs på företagens hållbarhetschefer. Inte bara på köparsidan utan också från leverantörernas sida.

– Leverantörerna kommunicerar primärt med hållbarhetschefen snarare än de som är direkt ansvariga för inköpen. Exempelvis läggs mycket krut på hållbarhetredovisningen. Något som är ineffektivt då det visar sig att endast 3 procent av beslutsfattarna uppger det som en relevant källa i sina inköpsbeslut, berättar Erik Elvingsson Hedén.

Telecom sämst koll

Inom branscherna telecom, fastigheter, pension och försäkring är kunskapen som lägst bland cheferna.

Läs hela studien här.

Läs mer: Granen hotas av klimatförändringar

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4