nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Försäljningen av Fairtrade-märkta bananer ökade med 18 procent under förra året.
Försäljningen av Fairtrade-märkta bananer ökade med 18 procent under förra året. FOTO: Flickr/Dave Crosby

Sverige toppar Fairtrade-försäljning

Sverige är ett av de länder som har den starkast växande försäljningen av Fairtrade-märkta produkter i världen. Det visar Fairtrade Internationals årsrapport.

  • Annons 1

I Sverige har försäljningen av Fairtrade-märkta produkter ökat med hela 37 procent under 2014, jämfört med året före. Därmed hamnar Sverige på tre i topp i världen tillsammans med Kanada och Hong Kong, som hade en försäljningsökning på 40 respektive 42 procent.

Sveriges försäljning 2014 uppgick till sammanlagt drygt 300 miljoner euro vilket gör Sverige till världens femte största marknad.

Av Fairtrades största produktgrupper växte försäljningen av kaffe med 12 procent, kakao med 24 procent, bananer med 18 procent och blommor med 8 procent.

Fairtrade-märkta produkter säljs idag i 125 länder och den globala försäljningen ökade under 2014 med 10 procent.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.