nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige testar utsläppsrätter för haven

  • Annons 1

Ett avgiftssystem för utsläpp av fosfor och kväve till havet ska provas inom ett begränsat geografiskt område under en försöksperiod på två år, meddelar Naturvårdsverket. Det ska fungera på samma sätt som handeln med utsläppsrätter och kommer främst att påverka industrier, jordbruk och reningsverk. Tanken är att ta fram ett styrmedel som driver på investeringarna för utsläppsminskningar, eftersom övergödningen av haven anses vara ett av de allvarligaste miljöproblemen. Idén kommer från ett liknande system som använts framgångsrikt sedan flera år tillbaka i Ohio, USA.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4