nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige testar utsläppsrätter för haven

  • Annons 1

Ett avgiftssystem för utsläpp av fosfor och kväve till havet ska provas inom ett begränsat geografiskt område under en försöksperiod på två år, meddelar Naturvårdsverket. Det ska fungera på samma sätt som handeln med utsläppsrätter och kommer främst att påverka industrier, jordbruk och reningsverk. Tanken är att ta fram ett styrmedel som driver på investeringarna för utsläppsminskningar, eftersom övergödningen av haven anses vara ett av de allvarligaste miljöproblemen. Idén kommer från ett liknande system som använts framgångsrikt sedan flera år tillbaka i Ohio, USA.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.