nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige ska genomföra Parisavtalet

Både riksdagen och regeringen har nu godkänt klimatavtalet från Paris i fjol. Det innebär att det börjar gälla redan den 4 november i år.

  • Annons 1

Den 4 oktober godkände EU-parlamentet en ratificering av Parisavtalet. Det innebär att klimatavtalet blir lagligt bindande i tid till klimattoppmötet i Marrakesh i november.

På onsdagen godkände även Sveriges riksdag klimatavtalet och i dag har regeringen beslutat att ratificera avtalet.

– Nu åtar sig Sverige formellt att genomföra Parisavtalet. Avtalet träder i kraft långt tidigare än de flesta kunnat hoppas på och jag ser fram emot att delta i det första partsmötet i Marrakech i november. Nästa steg är att leverera på målen vi satt upp, säger Isabella Lövin, minister för klimat och internationellt utvecklingssamarbete.

För närvarande har 77 parter, som tillsammans står för cirka 60 procent av de totala globala utsläppen, ratificerat Parisavtalet.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.