nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sverige ratificerar Rotterdamkonventionen

  • Annons 1

Regeringen beslutade idag att Sverige ska ratificera Rotterdamkonventionen om export och import av farliga kemikalier.

Syftet med konventionen är att skapa kunskap om farliga kemikalier som är förbjudna eller omges av stränga restriktioner. Reglerna innebär att ett land som tar emot vissa farliga kemikalier måste informeras av exportlandet och godkänna importen.

Konventionen omfattar idag 26 bekämpningsmedel och fem industrikemikalier. Arbete pågår med att lägga till ytterligare kemikalier.

Konventionen träder i kraft 90 dagar efter att minst 50 länder ratificerat denna. Idag har 73 länder undertecknat och 47 ratificerat konventionen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.