nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Tanken är att de båda länderna, genom att arbeta tillsammans, ska kunna hitta nya innovativa samhällslösningar och samtidigt stärka konkurrenskraften. FOTO: Siemens

Sverige och Tyskland i satsning på elvägar

Tyskland och Sverige har inlett ett nytt innovationspartnerskap. Mobilitet och elektrifiering av vägtransporter är ett av av de områden där länderna nu krokar arm.

  • Annons 1

Innovationspartnerskapet gäller ”Innovation och samarbete för en hållbar framtid”. Tanken är att de båda länderna, genom att arbeta tillsammans ska kunna hitta nya innovativa samhällslösningar och samtidigt stärka konkurrenskraften.

Ett fokusområde för samarbetet kommer att vara utvecklingen av elektrifierade vägtransporter. Bland annat ska länderna genomföra en gemensam studie kring elektrifiering av vägar. I studien ingår att undersöka finansiering, affärsmodeller och drift av elvägar. Samarbetet kommer att ledas av Trafikverket tillsammans med Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit. 

Bland annat diskuteras en elvägskorridor mellan Sverige och Tyskland, skriver skriver Svd. 

I Sverige är utbyggnaden av en infrastruktur för elvägar redan i full gång. I juni förra året invigdes världens första elväg för tunga transporter på allmän väg på E16 utanför Sandviken. Den två kilometer långa elvägen drivs av Region Gävleborg och ska testas och utvärderas under två år. Elvägen är resultat av partnerskap mellan ett flertal aktörer, bland annat Scania och Siemens.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.