nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Tanken är att de båda länderna, genom att arbeta tillsammans, ska kunna hitta nya innovativa samhällslösningar och samtidigt stärka konkurrenskraften.
Tanken är att de båda länderna, genom att arbeta tillsammans, ska kunna hitta nya innovativa samhällslösningar och samtidigt stärka konkurrenskraften. FOTO: Siemens

Sverige och Tyskland i satsning på elvägar

Tyskland och Sverige har inlett ett nytt innovationspartnerskap. Mobilitet och elektrifiering av vägtransporter är ett av av de områden där länderna nu krokar arm.

  • Annons 1

Innovationspartnerskapet gäller ”Innovation och samarbete för en hållbar framtid”. Tanken är att de båda länderna, genom att arbeta tillsammans ska kunna hitta nya innovativa samhällslösningar och samtidigt stärka konkurrenskraften.

Ett fokusområde för samarbetet kommer att vara utvecklingen av elektrifierade vägtransporter. Bland annat ska länderna genomföra en gemensam studie kring elektrifiering av vägar. I studien ingår att undersöka finansiering, affärsmodeller och drift av elvägar. Samarbetet kommer att ledas av Trafikverket tillsammans med Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz, Bau und Reaktorsicherheit. 

Bland annat diskuteras en elvägskorridor mellan Sverige och Tyskland, skriver skriver Svd. 

I Sverige är utbyggnaden av en infrastruktur för elvägar redan i full gång. I juni förra året invigdes världens första elväg för tunga transporter på allmän väg på E16 utanför Sandviken. Den två kilometer långa elvägen drivs av Region Gävleborg och ska testas och utvärderas under två år. Elvägen är resultat av partnerskap mellan ett flertal aktörer, bland annat Scania och Siemens.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.