nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige med i ”värstingligan”

Sverige finns med bland de 10 länder i världen som har störst ekologiskt fotavtryck. I värstingligan hittas också Saudiarabien, Belgien, Singapore och USA.

 • Annons 1

Den fortsatta trenden med stigande konsumtion sätter en ohållbar press på jordens naturresurser enligt den senaste utgåvan av Living Planet report. Rapporten ger en bild av planetens tillstånd, trycket på naturresurserna, förändringar i den biologiska mångfalden och i ekosystemen – samt vad detta betyder för mänskligheten.

Bakom Living Planet report som presenteras vartannat år, står Världsnaturfonden, Zoological Society of London och nätverket Global Footprint Network.

– Människans anspråk är nu mer än 50 procent större än naturens förmåga att förnya resurserna. Vi skulle behöva 1,5 jordklot för att producera de resurser som går åt för att underhålla vårt nuvarande ekologiska fotavtryck, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Sverige klättrar från en 13:e plats till en 10:e i värstingligan och har nu med ett produktionstryck på 3,7 jordklot per person och år det 10:e största genomsnittliga ekologiska fotavtrycket i världen. De förbättringar som gjorts i den svenska energimixen äts upp av en ökad varukonsumtion och import från länder där varorna ofta produceras med hjälp av kolkraft. Svenskarna har dessutom en energikrävande fordonspark och äter mycket kött.

Här kan du läsa mer

 

Kommentarer

1 reaktion till “Sverige med i ”värstingligan””

 1. Rafael Ospino skriver:

  FÖRBÄTTRINGAR I ENERGIMIXEN?
  Förvisso ökar biobränslenas andel, vilket är positivt, men som har framkommit i tidigare artiklar är inte all ny förnybar tillförsel så miljövänlig sett ur ett livscykelperspektiv.
  Ju renare luft vi får i Sverige, desto skitigare i Kina.
  Vi kan alltså köpa oss ett rent samvete, och våra politiker, oavsett partifärg, kan slå sig för bröstet över hur hur duktiga de är.
  Eftersom Sveriges ökning av koldioxidutsläppen ur ett konsumtionsperspektiv belöper sig till 25 % över åren 1990-2010 kan INGEN regering påstå sig ha gjort några reella åtgärder för att minska den globala uppvärmningen.
  Samtliga åtgärder, med ytterligt få undantag, har enkom syftat till att hyfsa bilden inför den inhemska valmanskåren. Alla regeringar under perioden har alltså prioriterat att frisera statistiken framför att reducera de globala utsläppen. Lättledda och aningslösa media har glatt bistått i grönmålningen.
  Politik handlar nog till syvende och sist huvudsakligen om makt, inte om idealism…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.