nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sverige leder EU:s innovationsliga

De flesta EU-länder har förbättrat sin innovationsförmåga, men takten saktas ned och glappet till ledarna USA, Japan och Sydkorea minskar inte, visar en ny rapport.

  • Annons 1

Resultaten kommer från den så kallade resultattavlan för innovation. Störst är avståndet till innovationsjättarna inom den privata sektorn. Men EU har fortfarande ett försprång framför tillväxtekonomierna, även om Kina flåsar i nacken.

– Årets resultat ger en tydlig fingervisning om att det krävs en större satsning på innovation. Om EU vill hinna ifatt de viktigaste ekonomiska parterna och övervinna den nuvarande krisen måste all uppmärksamhet riktas mot innovation. Detta är särskilt viktigt i företagen som har visat sig vara nyckeln till framgång. Men framgångsrika nystartade företag i andra delar av världen visar att EU fortfarande har en del att lära, säger Antonio Tajani, vice ordförande för EU-kommissionen med ansvar för näringsliv och företagande.

Sverige i topp

Inom EU ligger Sverige i topp, tätt följt av Danmark, Tyskland och Finland. Rapporten visar att alla dessa länder gör bar ifrån sig när det gäller utgifter för forskning och utvecklingen, även i företagen. Sverige har det bästa resultatet i tre av åtta innovationsaspekter: mänskliga resurser, finansiering och stöd samt företagsinvesteringar, medan Tyskland och Danmark har bäst resultat i två innovationsaspekter vardera: samarbete och entreprenörskap samt immateriella tillgångar respektive innovatörer och ekonomiska resultat. De ledande europeiska innovatörerna har också lyckats väl med att kommersiellt utnyttja teknisk kunskap.

– EU behöver väl avvägda nationella strukturer för forskning och innovation som skapar en innovationsvänlig miljö för företag. Resultattavlan visar också att EU ligger efter USA i fråga om spetsforskning. Därför är det viktigt att snabbt skapa ett europeiskt forskningsområde för att öka konkurrensen och få högsta möjliga kvalitet, och för att locka och behålla den bästa kompetensen i världen, säger Máire Geoghegan-Quinn, EU-kommissionär för forskning, innovation och vetenskap.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4