nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige kan halvera sin energianvändning

  • Annons 1

Sverige kan halvera sin energianvändning till år 2030, det visar en rapport som Naturskyddsföreningen presenterar idag. Det är konsulter från SWECO konstaterar i rapporten att att det är möjligt att reducera Sveriges energianvändning med 190TWh till 2030. dagens energiförbrukning ligger på 400TWh och Naturskyddsföreningen menar att man inte behöver tumma på välfärden.

Föreningen presenterar också ytterligare en rapport av Hans Nillson, Fourfact, som visar konkreta förslag på politiska styrmedel för att reducera energianvändningen. Skärpta energikrav på nya byggnader, vita elcertifikat för att skapa en marknad för energieffektivisering, förbättrade system för energimärkning, införande av elmätning i hushållen och krav på att elbolag avskaffar nätavgiften är några av förslagen.

Naturskyddsföreningen föreslår också att regeringen inför ett nationellt råd för energieffektivisering.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4