nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige kan halvera sin energianvändning

  • Annons 1

Sverige kan halvera sin energianvändning till år 2030, det visar en rapport som Naturskyddsföreningen presenterar idag. Det är konsulter från SWECO konstaterar i rapporten att att det är möjligt att reducera Sveriges energianvändning med 190TWh till 2030. dagens energiförbrukning ligger på 400TWh och Naturskyddsföreningen menar att man inte behöver tumma på välfärden.

Föreningen presenterar också ytterligare en rapport av Hans Nillson, Fourfact, som visar konkreta förslag på politiska styrmedel för att reducera energianvändningen. Skärpta energikrav på nya byggnader, vita elcertifikat för att skapa en marknad för energieffektivisering, förbättrade system för energimärkning, införande av elmätning i hushållen och krav på att elbolag avskaffar nätavgiften är några av förslagen.

Naturskyddsföreningen föreslår också att regeringen inför ett nationellt råd för energieffektivisering.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.