nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sverige inte längre bäst på miljölagar

Sverige är inte längre bäst i EU-klassen. Allt fler av EU:s miljölagar har inte införts i den svenska nationella lagstiftningen. Nu är istället Danmnark snabbast på att införa miljölagarna.

  • Annons 1

2002 var Sverige bästa medlemsland på att införa EU:s miljölagar i sin nationella lagstiftningen, men nu halkar Sverige efter. Det skriver tidning Miljöaktuellt. 85 av den inre marknadens 1 500 lagar innehåller miljövillkor. Nu har EU-kommissionen granskat om medlemsländerna följer med och inför lagarna i den nationella lagstiftningen.

Granskningen visar att Sverige ännu inte har implementerat sex procent av de EU-lagar som innehåller miljövillkor. Det innebär att Danmark har tagit över tätpositionen och är nu bäst i EU-klassen med en eftersläpning på bara 2,4 procent. Sämst till ligger Grekland, Belgien, Nederländerna och Tyskland.

 

EU-snittet för eftersläpningen vad gäller implementering av miljölagar ligger nu på 7,5 procent och trenden är negativ. 2001 var i snitt 4,6 procent av lagarna ännu inte implementerade. Kommissionens mål är att eftersläpningen ska vara 1,5 procent.

Det svåraste verkar vara att få den nya vattenlagstiftningen. Det återstår för tretton medlemsländer att få in i sin nationella lagstiftning. Annan lagstiftning som är svår att få in är direktivet om utsättning av genmodifierade organismer som nio av EU-länderna ännu inte lyckats implementera. Sex länder har inte infört direktiven om skrotbilar, avfallsförbränning och nationella utsläppstak för luftföroreningar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.