nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sverige fick rätt om hormonstörande ämnen

EU har tagit för lång tid på sig fatta beslut om vilka kriterier som ska gälla för hormonstörande ämnen. Nu får Sverige rätt av EU-domstolens tribunal.

Nina Cromnier, generaldirektör för Kemikalieinspektionen.
Nina Cromnier, generaldirektör för Kemikalieinspektionen. FOTO: Anette Andersson
  • Annons 1

Senast i december 2013 skulle EU-kommissionen ha beslutat om kriterier för att identifiera hormonstörande ämnen. Hormonstörande ämnen kan orsaka cancer eller påverka ämnesomsättningen och förmågan att få barn. Om ett foster utsätts för ett hormonstörande ämne kan det innebära effekter på hjärnans utveckling eller ökad risk för att drabbas av sjukdomar i vuxen ålder.

Sverige stämde EU-kommissionen för passivitet i frågan sommaren 2013. Nu har tribunalen vid EU-domstolen kommit med sin dom i målet och gett Sverige rätt.

EU-kommissionen hävdade till sitt försvar att de kriterier de föreslagit blivit hårt kritiserade, bland annat för att vara ett hinder när det gäller den inre marknaden. Enligt tribunalen var kritiken ovetenskaplig och påverkade inte det faktum att kriterierna skulle ha varit antagna i slutet av december 2013.

– I vårt arbete för en giftfri vardag fokuserar vi bland annat på att fasa ut användningen av hormonstörande ämnen. EU-kriterier är viktiga för att vi ska kunna säkerställa ett högt skydd för hälsa och miljö, säger Nina Cromnier generaldirektör på Kemikalieinspektionen.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.