nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sverige får plats i klimatfond

Sverige tar en av 40 platser i den kommitté som förbereder den gröna klimatfond som år 2020 ska kanalisera 600 miljarder kronor årligen till klimatåtgärder världen över.

  • Annons 1

Det var vid FN:s klimatmöte i Cancún i december 2010 som man tog beslut om fonden. Hittills är den världssamfundets största satsning någonsin i klimatarbetet.

För att påbörja arbetet med fonden skapar man nu en övergångskommitté, Transitional Committee-TC, som ska föreslå regler, arbetssätt och styrelseformer för klimatfonden. De ska rapportera sitt arbete till nästa klimattoppmöte i Durban, Sydafrika, i slutet av 2011.

-– Den gröna klimatfonden kommer att vara central i kampen för att rädda klimatet. Det är mycket glädjande att Sverige anförtros en av 15 i-landsplatser i fonden, säger miljöminister Andreas Carlgren i en kommentar.

TC har 40 medlemmar varav 25 från utvecklingsländer och 15 från i-länder. EU har 8 medlemmar i TC. Från Sverige deltar Jan Cedergren, som tidigare varit ordförande i styrelsen för Adaptation Fund, en klimatfond under FN och Kyoto-protokollet som finansierar anpassningsprojekt i u-länder.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.