nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sverige använde mindre el förra året

  • Annons 1

Efter två år med ökad elkonsumtion minskade Sveriges elanvändning förra året med en knapp procent, enligt nya siffror från SCB. Det var framför allt hushållen som minskade sin elkonsumtion, medan industrins elanvändning i stort sett var oförändrad.

Elproduktionen från vattenkraft minskade drastiskt förra året, på grund av låga nivåer i vattenmagasinen. Underskottet medförde en nettoimport av el till Sverige 2006. Även produktionen av el från kärnkraften minskade något på grund av produktionsstörningar, medan tillförseln av el från vindkraft och konventionell värmekraft ökade med sex procent vardera.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.