nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenskt företag vann Nordic Cleanteach Open

En ny typ av LED-chip gjorde att svenska uppstickaren Ecospark korades till det mest lovande cleantechföretaget under onsdagskvällens gala i Köpenhamn.

  • Annons 1

Det var publik och 35 nordiska beslutsfattare som röstade fram Ecospark som vinnare i den första omgången av tävlingen Nordic Cleantech Open under investeringsdagen Cleantech Capital Day i Köpenhamn i veckan.

Juryn tycker att innovationen, en ny typ av LED-chip baserat på en teknik med zinkoxid och nanowire, är banbrytande. Fördelarna som lyfts fram är att den låga temperaturen som krävs för tillverkning skär ned kostnader och att lysdioderna är mer energieffektiva än dagens LED-teknik. Framöver ska Ecospark utveckla en prototyp som ska testas tillsammans med en möjlig kund.

Tvåa och trea bland de tio finalisterna blev Oricane och Applied Nano Surfaces. Oricane gör programvaror för datakommunikation och databasapplikationer som minskar energiförbrukningen. Applied Nano Surfaces har tagit fram en beläggning som ska minska energislöseriet i bland annat förbränningsmotorer.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så dålig är luften för cykelpendlare i Stockholm

Gång- och cykelpendlare exponeras för stora mängder luftföroreningar under rusningstrafik i Stockholm. Enligt en ny studie av Folksam utsätts de för nästan sex gånger så höga nivåer av luftföroreningar som stockholmare i snitt.