nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenskt flygbränsle renast i världen

  • Annons 1

I en rapport från schweiziska Foca, Federal Office of Civil Aviation, lyfts ett svensktillverkat blyfritt flygbränsle fram som en kommande ersättare till blyad flygbensin för flygkolvmotorer som används i små propellerplan.

Enligt rapporten kan en övergång till det blyfria AVGAS 91/96 UL, som tillverkas av Hjelmco Oil, leda till en rejäl minskning av miljöfarliga utsläpp från flygplan med kolvmotorer.

– Vi är pionjärer inom området och har tillverkat blyfri flygbensin sedan början på 1980-talet. Vårt bränsle AVGAS 91/96 UL är troligen det renaste flygbränslet i världen, dessutom innehåller det inte några ozonupplösande substanser, som standardbränslet tyvärr gör, kommenterar Lars Hjelmberg, vd på Västeråsbaserade Hjelmco Oil.

I Sverige finns idag drygt 2000 små propellerplan varav 70 procent skulle kunna flygas på blyfritt bränsle, enligt ett pressmeddelande från Hjelmco Oil.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.