nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenskt flygbränsle renast i världen

  • Annons 1

I en rapport från schweiziska Foca, Federal Office of Civil Aviation, lyfts ett svensktillverkat blyfritt flygbränsle fram som en kommande ersättare till blyad flygbensin för flygkolvmotorer som används i små propellerplan.

Enligt rapporten kan en övergång till det blyfria AVGAS 91/96 UL, som tillverkas av Hjelmco Oil, leda till en rejäl minskning av miljöfarliga utsläpp från flygplan med kolvmotorer.

– Vi är pionjärer inom området och har tillverkat blyfri flygbensin sedan början på 1980-talet. Vårt bränsle AVGAS 91/96 UL är troligen det renaste flygbränslet i världen, dessutom innehåller det inte några ozonupplösande substanser, som standardbränslet tyvärr gör, kommenterar Lars Hjelmberg, vd på Västeråsbaserade Hjelmco Oil.

I Sverige finns idag drygt 2000 små propellerplan varav 70 procent skulle kunna flygas på blyfritt bränsle, enligt ett pressmeddelande från Hjelmco Oil.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4