nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svenskt flygbränsle renast i världen

  • Annons 1

I en rapport från schweiziska Foca, Federal Office of Civil Aviation, lyfts ett svensktillverkat blyfritt flygbränsle fram som en kommande ersättare till blyad flygbensin för flygkolvmotorer som används i små propellerplan.

Enligt rapporten kan en övergång till det blyfria AVGAS 91/96 UL, som tillverkas av Hjelmco Oil, leda till en rejäl minskning av miljöfarliga utsläpp från flygplan med kolvmotorer.

– Vi är pionjärer inom området och har tillverkat blyfri flygbensin sedan början på 1980-talet. Vårt bränsle AVGAS 91/96 UL är troligen det renaste flygbränslet i världen, dessutom innehåller det inte några ozonupplösande substanser, som standardbränslet tyvärr gör, kommenterar Lars Hjelmberg, vd på Västeråsbaserade Hjelmco Oil.

I Sverige finns idag drygt 2000 små propellerplan varav 70 procent skulle kunna flygas på blyfritt bränsle, enligt ett pressmeddelande från Hjelmco Oil.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.