nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svenskt flygbränsle renast i världen

  • Annons 1

I en rapport från schweiziska Foca, Federal Office of Civil Aviation, lyfts ett svensktillverkat blyfritt flygbränsle fram som en kommande ersättare till blyad flygbensin för flygkolvmotorer som används i små propellerplan.

Enligt rapporten kan en övergång till det blyfria AVGAS 91/96 UL, som tillverkas av Hjelmco Oil, leda till en rejäl minskning av miljöfarliga utsläpp från flygplan med kolvmotorer.

– Vi är pionjärer inom området och har tillverkat blyfri flygbensin sedan början på 1980-talet. Vårt bränsle AVGAS 91/96 UL är troligen det renaste flygbränslet i världen, dessutom innehåller det inte några ozonupplösande substanser, som standardbränslet tyvärr gör, kommenterar Lars Hjelmberg, vd på Västeråsbaserade Hjelmco Oil.

I Sverige finns idag drygt 2000 små propellerplan varav 70 procent skulle kunna flygas på blyfritt bränsle, enligt ett pressmeddelande från Hjelmco Oil.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.