nr-logo

Hållbarhet i praktiken

stärka EU:s energilagstiftning
Socialdemokraterna vill att en större andel av godstrafiken ska gå på räls och till sjöss, istället för på väg. FOTO: Shutterstock

Svenskarna vill köpa laddbilar – säger nej till dieselbilen

Bilmarknaden kan svänga snabbare än beräknat mot elbilar. Sex av tio bilägare vill helst köpa en laddbar bil vid nästa bilinköp.

  • Annons 1

Bakom undersökningen står elbilsmässan eCar Expo som frågat över 1000 bilägare om deras inställning till el- och elhybridbilar.

– Det var överraskande att så många som 63 procent helst skulle välja en laddbar bil vid nästa bilköp. Det visar att utvecklingen går fortare än branschen tror, säger Gunnar Dackevall, mässgeneral för elbilsmässan eCar Expo som går i november.

Tapp för dieseln

Undersökningen visade också ett stort tapp för dieselbilar, där endast en tredjedel av alla de svarande skulle välja diesel nästa gång de köpte bil. Av de bilförare som hade rangordnat sitt val av drivmedel, hade bara 10 procent valt diesel, en avsevärd minskning från dagens marknadsandel på cirka 40 procent.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4