nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svenskar vill inte skippa flyget för miljön

Källsortera går an. Men att skippa flygresan till semesterorten är det färre som vill, visar en färsk undersökning om svenskars miljötänkande.

  • Annons 1

Endast nio procent av svenskarna köper kläder med lägre miljöpåverkan. Det enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa. Dock står det bättre till med källsorteringen, särskilt bland barnfamiljer med barn i åldrarna 10-14 år. Av dem sorterar 84 procent sitt avfall.

Undersökningen har även tagit tempen på miljömedvetenheten i våra nordiska grannländer. I Norge gavs källsortering också hög prioritet. I Danmark, däremot, väljer hushållen helst att minska sin miljöpåverkan genom att sänka energi- och vattenförbrukningen i hemmet.

Att ställa in flygresan för miljön var inte populärt bland svenskarna. Endast var tioende svensk undviker flyget på semestern eller använder sig av så kallad klimatkompensation. Och siffran var ännu lägre i Norge och Danmark. Dock kan var femte svensk tänka sig att välja ett mindre miljöbelastande färdsätt än flyg i framtiden.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.