nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Svenskar tar miljörätt till Kina

IVL Svenska Miljöinstitutet har dragit igång ett projekt som ska ge kineser en bättre möjlighet att driva miljöprocesser. Målet är att få till ett liknande system som finns i Sverige.

  • Annons 1

I oktober startar ett tvåårigt projekt där IVL Svenska Miljöinstitutet ska arbeta med att stärka miljörättigheterna för invånarna i Guizhou-provinsen i Kina.

Man vill utveckla ett offentligt system för grupptalan i miljömål och samtidigt ge förslag på ändringar i den nuvarande lagstiftningen.

– Om vi ​​lyckas med vår föresats att utveckla ett system liknande det vi har i Sverige och få detta infört i kinesisk lagstiftning kommer det att avsevärt förbättra människors möjlighet till rättslig prövning av miljömål i Kina, säger Mikael Olshammar, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Mycket kan göras

Enligt Miljöinstitutet är det många människor i Kina som är drabbade av allvarliga miljöproblem som smutsigt vatten och föroreningar från avfall. Men få känner till sina rättigheter och det är svårt att få till en rättslig prövning.

Därför kommer en del av projektet att handla om upplysning.

Man ska dela ut en handbok med praktisk information, för både allmänhet och advokater, samt starta upp en webbsida och producera en tv-dokumentär.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.